Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwjaarsspeech voorzitter

Goeieavond geachte genodigden,

De voorbereiding van deze speech was niet van de poes, dus graag even geen geroezemoes. Een speech met een rode lijn verwijzend naar de sociale media : vind ik leuk (duim omhoog) – vind ik niet leuk (duim omlaag)

Het doet ons elk jaar opnieuw enorm veel deugd te mogen vaststellen dat u deze unieke gelegenheid naar waarde weet te schatten !
We proberen op gezellige en ontspannen wijze, samen terug te kijken op het voorbije jaar, en vooruit te blikken naar de uitdagingen van het komende jaar. Uw talrijke aanwezigheid, ook dit jaar opnieuw, is het beste bewijs van uw support en appreciatie voor het geleverde werk door ons team.

In de sociale media zouden we zeggen : VIND IK LEUK (toon duim naar de massa)

Zoals u kan vaststellen hebben we dit jaar opnieuw aangeknoopt met de traditie om van de nieuwjaarsreceptie een netwerkevenement te maken voor het bestuur, de sportieve staf, de trainers, de afgevaardigden, de medewerkers en onze commerciële partners.
Een speciaal woord van welkom aan onze ere-jeugdvoorzitter Antoine Vanden Haesevelde, onze voorzitter van het fanion-team Luc Tsjoen, onze burgemeester Marnic De Meulemeester evenals ook  alle andere afgevaardigden uit de politieke wereld van harte welkom.

Ik sta hier ietwat met een dubbel gevoel.
Enerzijds geweldig trots op de inzet en betrokkenheid van onze sporters en vrijwilligers, gekoppeld aan de onvoorwaardelijke steun van onze sponsoren.  Trots op de nieuwe instroom en op de sporters die onze club trouw blijven, of voor onze vereniging kiezen en ook deel uit willen maken van onze club. Ons voetbal-fabriekske blijft groeien en wordt stilaan een multi-nationaal (we zijn ondertussen met meer dan 500 actieve leden).
 

VIND IK ALWEER LEUK (toon duim naar de massa)

Het gaat dus goed, maar anderzijds (je weet wel … mijn dubbel gevoel ….) mogen wij onze ogen ook niet sluiten voor de uitdaging waar ook onze club voor staat.
Het wordt een grootse uitdaging om het aantal meewerkende vrijwilligers evenredig hoog te houden met het aanbod aan de te realiseren taken. Er moet over gewaakt worden dat het vrijwilligerswerk amusant blijft, en geen aanleiding geeft tot belastende stress.
Hierbij moeten wij er rekening mee houden dat steeds minder mensen bereid zijn zich te engageren voor een lange periode.

Om hier voldoende op in te spelen dienen wij deze zaken anders te organiseren.
We moeten evolueren naar een organisatiestructuur die meer aansluit bij de behoeften en meer rekening houdt met de beschikbaarheid en de bereidheid van onze vrijwilligers.
Daarom moeten we  steeds meer taakgericht gaan denken in plaats van functiegericht.
Om deze evolutie in  de hand te werken, dienen we de vraagstelling te wijzigen van
 “Wil je deze functie opnemen?” naar: “Wat wil en kan jij voor de club doen?” 

 
We hebben een heel sterke basis die deze structurele verandering aankan. Het fundament, dat we voor iedereen en voor elke bijdrage waardering hebben, is ons ankerpunt. Ook in de toekomst zullen we er hard over waken dat plezier en waardering DE belangrijkste motivaties zijn om iets voor deze club te doen. Want plezier en waardering, zeg nu zelf, …
Dat vinden WIJ allemaal VREE LEUK ( toon alweer duim naar de massa)

Maar ik heb nog een reden waarom ik hier met een dubbel gevoel sta.
De voorbije jaren heb ik met heel veel plezier en waardering het voorzitterschap ingevuld.
Als we echter terugblikken op 2018, dan kunnen we het woord “voetbalheisa” niet omzeilen.
Wat er zich de voorbije maanden heeft afgespeeld in het Belgisch voetbal laat ook onze vereniging niet koud. Wit-was-praktijken, matchfixing, manipulerende voetbalmanagers, enz…
Als je dit weekend de beelden ziet op Sporza waarbij Mobi Bayat gewoonweg met een grote smile in de Anderlecht-tribune zit, dan geef ik eerlijk toe dat mijn passie voor het voetbal toch wel een grote dreun krijgt.

Vind ik dus niet zo leuk ( toon de neerwaartse duim)

Ook in onze club is er wel wat heisa geweest het voorbije jaar : ouders die dreigen met rechtszaken “rond het recht van het kind”, trainers en coördinators die plotseling opstappen, de voetbalschool die ophield te bestaan, de hiërarchie die soms achterhaald wordt in de club, ….
Allemaal zaken die we liever ondergaan, maar die we met zijn allen hebben opgelost door overleg en samenwerking.
Maar vooral de commotie rond het voorstel voor de afschaffing van het gewestelijk voetbal heeft een diepe indruk op mij gelaten. Ook hier hebben we geluisterd, overlegd en gezocht naar een goede oplossing via een uitdoofsysteem.

 

Dat was dus inderdaad NIET zo LEUK (toon de neerwaartse duim)

 

Gelukkig zijn er veel momenten geweest waarbij we het met z’n allen erg gezellig hebben gehad. Vergeten we niet de schitterende wedstrijden en het bronzen plak van ons nationaal team. Naast het voetbal dat wij samen beleefden, zijn dergelijke events zeer belangrijk.
Belangrijk voor de samenhorigheid, de sociale contacten die men maakt en verder onderhoudt.
En natuurlijk is ook de financiële zijde zeer important voor onze vereniging. Zo kunnen we blijven investeren in de verbetering van de faciliteiten, de verduurzaming van het complex en het opnieuw organiseren van sportieve aangelegenheden en evenementen.  

Neen, geen insinuaties of verkeerd begrip, hier staat nog steeds een ambitieuze, en happy voorzitter met goede vibes.
Onze club draait op volle toeren en er waait een gunstige wind.
KSVO Jeugd is een goed geoliede machine, die duurzaam is, die zichzelf bij elke ster of award opnieuw in vraag durft te stellen.
KSVO-Jeugd is allang niet meer “Kurt Vandeputte” (en trouwens ook nooit geweest), maar een club met op alle posities bekwame mensen die hun toegekende verantwoordelijkheden opnemen.
Uiteraard is er al eens een platte band of een gebroken pedaal. Maar tolerantie, tweede en volgende kansen zorgt voor begrip en continuïteit.
Recht in de ogen kunnen kijken van personen die onderweg uit ons verhaal stapten, blijft voor mij een belangrijk gegeven.
Om je te ontplooien in deze club, voorzien we ruimte en geduld. Maar er is vooral passie nodig, passie voor de job en de taak, voor de verantwoordelijkheid. Voor het voetbal spelletje in al zijn  facetten.

 

Ik heb het zonet 2 woorden laten vallen : ster en award. Dit wil ik toch even toelichten :

De Double Pass-labels staan al meer dan 10 jaar garant voor kwaliteit in het jeugdvoetbal. In de Vlaamse voetbalclubs werden al meer dan 1000 analyses uitgevoerd op het vlak van hun jeugdopleiding. Tijdens het seizoen 2017-2018 werden in opdracht van Voetbal Vlaanderen 180 clubs aan deze onafhankelijke kwaliteitstoets onderworpen. Meer dan 70% van deze clubs behaalde dit seizoen een double pass sterrenlabel: gaande van één tot vier sterren en waarvan slechts 4 clubs een 4 sterren-label. En daar was KSV Oudenaarde er één van. Ook de enige club die zijn 4 sterren kon hernieuwen.

En natuurlijk …. Vind ik dat LEUK  (toon alweer duim naar de massa)

Een korte toelichting: Het kwaliteitslabel voor de jeugdwerking van voetbalclubs werd ontwikkeld door Double Pass, een onafhankelijk auditkantoor, dat voetbalclubs doorlicht. Sinds kort zijn ze ook op internationaal vlak actief in o.m. de Bundesliga en de Premier League. Toen we ons een tiental jaar geleden voor het eerst lieten screenen was dat nog op vrijwillige basis. Sinds enkele jaren moeten amateurclubs zich elke drie jaar verplicht laten auditen. Het resultaat van die audit, uitgedrukt in sterren, bepaalt op welk niveau je met je jeugd mag voetballen, gewestelijk, provinciaal of interprovinciaal. KSV Oudenaarde behaalde nu al voor de tweede keer op rij vier sterren, de hoogste quotering en daar mogen we best trots op zijn. Ik durf gerust te stellen dat we, met de beperkte mogelijkheden die we als amateurclub hebben, best op een hoog niveau zitten en kunnen wedijveren met clubs van hogerop.

Zo’n Double Pass-audit is niet te onderschatten. De hele jeugdwerking wordt van naaldje tot draadje doorgelicht. Je moet een pak vragenlijsten invullen en elk antwoord moet gestaafd worden met bewijzen en attesten. De audit van dit jaar was ook flink strenger dan die van drie jaar geleden. In grote lijnen peilt men naar vier thema’s:

-Clubmanagement: de structuur van de club, het beleid en de strategie, de communicatie.

-Voetbalopleiding: talentopvolging, scouting, de ondersteuning, begeleiding en individuele evaluatie van spelers.

-Omkadering: het stadion, de terreinen, de kwantiteit en kwaliteit van de trainers-staff,

-Doorstroming: In hoeverre kan je je jeugd binnen de club houden? Op dat vlak hebben we de voorbije jaren wat verloop gekend, net omdat het niveau van de opleiding is gestegen. Anderzijds doen we het op het vlak van doorstroming naar het eerste elftal de laatste jaren dan weer erg goed. En ook de doorstroming naar een hoger niveau telt mee.

Voor elke categorie werd ook een Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding van het jaar uitgereikt. Ook hier viel KSV Oudenaarde in de prijzen en werden we de winnaar bij de interprovinciale jeugdopleidingen. Deze titel kwam ons 3 jaar terug ook al toe. Welke ploeg kan dit naar voor brengen? Geen enkele, alleen KSV Oudenaarde. Maw KSV Oudenaarde bestendigt niet alleen zijn jeugdwerking maar blijft ook innovatief en vooruitstrevend werken aan de toekomst van het jeugdvoetbal.

Daarnaast werd nog voor elk niveau een Best Practice Award uitgereikt. Deze award beloont de club die uitmuntend scoort op één bepaalde dimensie of onderdeel van de double pass audit. Wij kwamen in aanmerking voor de interprovinciale award ‘Individuele Evaluatie & Begeleiding’. Ook deze award wist KSVO-jeugd in de wacht te slepen.

Her en der horen of hoorden wij zure reacties op deze prijzenslag van onze club, en horen we de concurrentie knarsetanden. Dat weten wij en daar moeten wij als club ook blij om zijn. We moeten dit uitstralen en  nog meer bekend maken aan het publiek en instanties. Da’s toch wat we altijd gewild hebben – een top jeugdopleiding hebben in Vlaanderen (België). Daar gaan we toch echt niet ambetant van zijn. VIND IK ALWEER BIJZONDER LEUK (en toon je duim naar de massa)

Het is aan ons om te bewijzen dat we de maturiteit hebben om die status waard te zijn. En weet je wat? Op onze club is de overtuiging er, en is de rust er om te geloven dat “het kan. Waarom ook niet? Als je een jaar hebt zoals het voorbije jaar!!!  Ik ga het nog vlug even opsommen:

 • Het vlot behalen van de licentie TOP- amateurvoetbal zonder op- of aanmerkingen
 • Ons A-elftal die de 7de plaats behaalt in de 1ste amateurreeks
 • Behalen en hernieuwen van de 4 sterren in het Double-passdossier
 • Winnaar van de Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding
 • Winnaar van de Best Practice Award voor de individuele evaluatie en begeleiding
 • De inwerkingstelling van onze zeer gewaardeerde postformatie onder leiding van Govert en waarbij we de vruchten plukken bij onze doorstroming
 • De verdere uitbouw van onze medische cel met accurate opvolging
 • Het oprichten van onze voetbal-academie (bestaande uit de open beweegtraining, open techniektraining, open meisjeswerking en de vakantiestages voor onze allerkleinsten tem de U12), dit onder de leiding van Niels, en die een echt succes mag genoemd worden
 • De titel met de beloften in de 1ste amateurreeks – een huzarenstukje die ik nog niet had mogen beleven en die prima staat op onze CV van de jeugdwerking
 • En last but not least : onze doorstroming van onze jeugdproducten naar de A-kern – we werden de laatste weken via de sociale media en kranten artikels overstelpt met berichtgeving van onze jonge mannen die hun mannetje stonden in het fanion-team (2 weken terug 7 jeugdspelers op het wedstrijdblad waarvan er 3 zijn gestart). Voor één ieder die betrokken is met de jeugdopleiding zijn dit momenten om te koesteren en fier over te zijn.

 

Ik kan alleen maar herhalen …                          

VIND IK ALWEER BIJZONDER LEUK (en toon je duim naar de massa)

Maar dit is helemaal niet alleen mijn werk, maar van iedereen die met de club begaan is. Om dit allemaal te realiseren doe ik mijn petje af met een diepe respectvolle buiging voor de ruggengraat van onze vereniging!
En dat zijn de vrijwilligers, de trainers, de afgevaardigden, de scouting, de scheidsrechters, de sponsors, de kantine-uitbaters en de losse medewerkers. Je zal merken dat ik nog wel enkele ribben van de ruggengraat ben vergeten maar niemand zal het me kwalijk nemen als ik de volgende 5 ribben extra in de verf ga zetten en ik ga dat doen door 5 awards uit te reiken :

 • De award voor de beste partner gaat naar : de Stad Oudenaarde en de sportdienst van de stad Oudenaarde met zijn medewerkers, alsook onze burgemeester Marnic en schepen van sport Peter, die ervoor zorgen dat we steeds op hun medewerking kunnen rekenen in goede en kwade (en ook natte) dagen – en een extra woord van dank voor de realisatie van de nieuwe sporthal en omgeving waarvan wij toch een van de grootste gebruikers zijn
 • De award voor de beste sportprestatie van het jaar : onze beloften die de titel behaalden in de 1ste amateurreeks onder leiding van Pieter VD Sloten
 • De award voor de meeste erkenning : onze hoofdcoach Stefan en zijn team voor hun vertrouwen in onze werking en de kansen die ze geven aan onze jeugdspelers
 • De award voor de meeste waardering : Onze sportieve staf die bestaat uit Koen, Christoph, Niels, Fran, Erwin en Tom die dagdagelijks klaarstaan voor de sportieve ontwikkelingen en organisaties binnen de club
 • De award voor de beste vrijwilliger : het bestuur die hun vrije tijd opofferen voor de vereniging met als doel : onze geel-zwarte mannen laten voetballen in de beste omstandigheden en omkadering

VIND IK ALWEER BIJZONDER LEUK (en toon je duim naar de massa)

 

Maw een jaar die lang in mijn geheugen zal gegrift staan en dan weet je, hier kan ik niet zomaar mee stoppen. Maar ik realiseer mij dat ik op zoek moet naar iemand die in de toekomst deze schitterende jeugdwerking kan overnemen of een samenwerking wil aangaan in het voorzitterschap. Maar mijn werk is absoluut nog niet af en moet ik eerlijk toegeven dat de combinatie van mijn job, jeugdvoorzitter, lid beheerraad, de politieke uitdaging en mijn hobby’s, er voor zorgt ik mijn tijd goed moet indelen. Vandaar dat ik ook het voorbije jaar minder te zien was op de club, maar achter de schermen ben ik nog steeds dagelijks bezig met KSVO Jeugd. Jullie hoeven zich geen zorgen te maken.
Voor dit jaar heb ik en de club 2 grote uitdagingen te verwezenlijken :

 1. In samenspraak met de Stad Oudenaarde zorgen voor een samenwerking met de omliggende ploegen van de stad (zoals Eine en Volkegem), waarbij ieder kind op zijn niveau kan voetballen
 2. Van KSVO 1 grote familie maken. Desnoods een fusie van beide VZW’s. Nu werken wij (de jeugd en het fanion-team) nog veel te vaak naast elkaar en is de binding met elkaar veel te dun. Dit moet beter en we moeten elk met zijn middelen en mogelijkheden, proberen om zo professioneel mogelijk te werken om van die gele-zwarte groep 1 familie te maken. Ik ben bereid mij hierin te verdiepen, te vernieuwen en mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Ik ben nu 10 jaar jeugdvoorzitter, zit 13 jaar in het jeugdbestuur, 15 jaar in het hoofdbestuur en 12 jaar in de raad van bestuur van ons A-elftal. Stillekes aan mag ik beginnen meepraten over hoe een club moet gerund worden en heb ik wel wat verdiensten aan de huidige werking van onze club. Maar ik vraag me zeker ook wel eens af hoelang ik dit nog ga volhouden. Moet ik niet stoppen op een hoogtepunt ? Wat kunnen we nog verder realiseren? Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik ambitieus ben en het een droom is om ooit voorzitter te worden van deze mooie club.

 

Misschien,  als we het kunnen realiseren om er echt één hechte familie van te maken dat de kans zich dan voordoet.
En voor alle duidelijkheid … ik heb tonnen respect voor onze huidige voorzitter.
Maar hij weet dat ik klaarsta en dat hij steeds op mij kan rekenen (daarvoor hebben we samen al genoeg watertjes doorzwommen op vele vlakken) en niet onbelangrijk : iedere club heeft ook een goede ere-voorzitter nodig.

En dan nu een simpel woord van dank voor jullie luisterende oortjes.
We gaan het glas heffen op het mooie sportieve jaar !

Want, wees ABSOLUUT wel overtuigd …

DA VINDE KIKKE VREE LEUK !!!!!!!!!!!!!!!!!!  (toon  BEIDE duimen naar de massa)

Dank u wel en SANTE !

.

Blijf op de hoogte van onze club !