Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestaansredenen/kernactiviteit van de club

KSV Oudenaarde jeugd is een vaste waarde binnen het interprovinciaal, provinciaal en gewestelijk voetbal. Onze uitdaging? Ons jeugdig talent begeleiden in hun droom naar een leuke, uitdagende en sportieve loopbaan.

Als KSVO jeugd volgen we onze eigen koers. Belangrijk hierbij is de samenwerking met de sportieve staf van ons fanion team. Of nog, de samenwerking met het eerste elftal vormt een stevig geheel met de KSVO jeugdwerking. Een vruchtbare aanpak die stilaan traditie wordt. De puike resultaten van onze doorstroming én het fanion team mogen gezien worden. We hebben opnieuw jeugdspelers kunnen laten doorschuiven naar het A-elftal, wat nog steeds een bekroning is voor onze aanpak in individuele begeleiding van de spelers en de continue verfijning van het opleidingsplan. Momenteel zijn er een 10-tal spelers in de A-kern die een verleden gehad hebben bij KSVO-jeugd en in de voorbereiding zijn er gesprekken gevoerd met een 12-tal spelers van de U19 en beloften die in aanmerking komen om volgend seizoen deel uit te maken van de A-kern. Welke club kan dergelijke cijfers voorleggen ivm de doorstroming van jeugdspelers? Niemand maar ook niemand uit de regio of streek kan dergelijke adelbrieven voorleggen. En wij scoren hier al jaren goede cijfers in en hebben dit zeker ook te danken aan de sportieve staf van het A-elftal dat gelooft in onze werking en ervoor zorgt dat onze spelers kansen krijgen. Maar laat het vooral een pluim zijn voor onze eigen jeugdwerking. Want wij vinden dit de voorbije jaren normaal dat er spelers in aanmerking komen voor het A-elftal, maar evident is het niet. Hiervoor moet er keihard gewerkt worden zeker door de spelers zelf maar ook door iedereen die met de jeugdopleiding te maken heeft.

Maw de jeugdopleiding staat als een huis. Sportief gezien zijn er weer grote stappen gezet! De sportieve staf hebben het met hun mensen voor elkaar gekregen om op de juiste plekken, de juiste trainers en mensen te plaatsen. De sportieve commissie is een verschrikkelijk grote organisatie. 

Wat het allerbelangrijkste is, is dat iedereen plezier beleeft aan het voetbal. Het is dus een kunst om iedereen op het juiste niveau te laten voetballen. Het niveau wat aansluit bij het talent van de voetballer. Zo proberen wij maximaal bij te dragen aan het plezier in het voetbal. Dit geldt voor alle voetballers: in de hogere en lagere elftallen. En als er plezier is, dan komen de resultaten vanzelf.

Dit seizoen worden we ingedeeld in de interprovinciale reeksen waar dus de labeling van toepassing is. Wij hadden 4 sterren maar om de 3 jaar volgt er een nieuwe audit. Vandaar dus dat wij een nieuw doublepass-dossier moesten indienen, waarvan we op basis hiervan samen met de audit onze sterren krijgen toebedeeld. Eind maart kregen we het heugelijke nieuws dat wij opnieuw 4 STERREN hebben behaald bij de interprovinciale audit van onze jeugdwerking (2018-2020). Het behalen van het maximum van 4-sterren 3 jaar terug was al een huzarenstukje op zich, maar deze bestendigen was de uitdaging waar we de afgelopen seizoenen voor stonden. We zijn één van de enige clubs die daarin geslaagd zijn. En daar mogen we best wel fier op zijn.

Op de Quality in Sports Happening 2018, is KSV Oudenaarde meermaals in de prijzen gevallen. Naast een hernieuwing van ons Double Pass viersterrenlabel, mocht onze club ook de Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding en de Best Practice Award voor Individuele Evaluatie en Begeleiding in ontvangst nemen.

De Double Passlabels staan al meer dan 10 jaar garant voor kwaliteit in het jeugdvoetbal. In de Vlaamse voetbalclubs werden al meer dan 1000 analyses uitgevoerd op het vlak van hun jeugdopleiding. Tijdens het seizoen 2017-2018 werden in opdracht van Voetbal Vlaanderen 180 clubs aan deze onafhankelijke kwaliteitstoets onderworpen. Meer dan 70% van deze clubs behaalde dit seizoen een double pass sterrenlabel: gaande van één tot vier sterren en waarvan slechts 4 clubs een 4 sterren-label. En daar was KSV Oudenaarde er één van.

Een korte toelichting: Het kwaliteitslabel voor de jeugdwerking van voetbalclubs werd ontwikkeld door Double Pass, een onafhankelijk auditkantoor, dat voetbalclubs doorlicht. Sinds kort zijn ze ook op international vlak actief in o.m. de Bundesliga en de Premier League. Toen we ons een tiental jaar geleden voor het eerst lieten screenen was dat nog op vrijwillige basis. Sinds enkele jaren moeten amateurclubs zich elke drie jaar verplicht laten auditen. Het resultaat van die audit, uitgedrukt in sterren, bepaalt op welk niveau je met je jeugd mag voetballen, gewestelijk, provinciaal of interprovinciaal. KSV Oudenaarde behaalde nu al voor de tweede keer op rij vier sterren, de hoogste quotering en daar mogen we best trots op zijn. Ik durf gerust te stellen dat we, met de beperkte mogelijkheden die we als amateurclub hebben, best op een hoog niveau zitten en kunnen wedijveren met clubs van hogerop.

Zo’n Double Pass-audit is niet te onderschatten. De hele jeugdwerking wordt van naaldje tot draadje doorgelicht. Je moet een pak vragenlijsten invullen en elk antwoord moet gestaafd worden met bewijzen en attesten. De audit van dit jaar was ook flink strenger dan die van drie jaar geleden. In grote lijnen peilt men naar vier thema’s:

-Clubmanagement: de structuur van de club, het beleid en de strategie, de communicatie.

-Voetbalopleiding: talentopvolging, scouting, de ondersteuning,begeleiding en individuele evaluatie van spelers.

-Omkadering: het stadion, de terreinen, de trainersstaff, waarvan de kwaliteit bij ons zeer hoog ligt omdat we veel gediplomeerde trainers in huis hebben.

-Doorstroming: In hoeverre kan je je jeugd binnen de club houden? Op dat vlak hebben we de voorbije jaren wat verloop gekend, net omdat het niveau van de opleiding is gestegen. Anderzijds doen we het op het vlak van doorstroming naar het eerste elftal de laatste jaren dan weer erg goed. En ook de doorstroming naar een hoger niveau telt mee.

Voor elke categorie werd ook een Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding van het jaar uitgereikt. Ook hier viel KSV Oudenaarde in de prijzen en werden we de winnaar bij de interprovinciale jeugdopleidingen. Deze titel kwam ons 3 jaar terug ook al toe. Welke ploeg kan dit naar voor brengen? Geen enkele, alleen KSV Oudenaarde. Maw KSV Oudenaarde bestendigt niet alleen zijn jeugdwerking maar blijft ook inovatief en vooruitstrevend werken aan de toekomst van het jeugdvoetbal.

Daarnaast werd nog voor elk niveau een Best Practice Award uitgereikt. Deze award beloont de club die uitmuntend scoort op één bepaalde dimensie of onderdeel van de double pass audit. De regionale award ‘Sociale Begeleiding & Initiatieven’, de provinciale award ‘Trainersondersteuning’ en de interprovinciale award ‘Individuele Evaluatie & Begeleiding’. Ook deze award 'Individuele Evaluatie & Begeleiding' wist KSVO-jeugd in de wacht te slepen.

Met de uitreiking van deze kwaliteitsprijzen hoopt double pass, samen met Voetbal Vlaanderen, deze clubs te stimuleren om verder te investeren in een kwaliteitsvolle jeugdwerking. Zij vormen immers de basis van een succesvolle voetbalpiramide. 

En dit is niet alleen mijn werk, maar van iedereen die dagelijks met de club begaan is. Om dit allemaal te realiseren doe ik mijn petje af met een diepe buiging voor de ruggengraat van onze vereniging! En dat zijn de bestuursleden, de vrijwilligers, de sportieve staf, de trainers, de afgevaardigden, de scheidsrechters en de losse medewerkers. Allemaal mensen die hun vrije tijd opofferen voor de vereniging met allemaal hetzelfde doel : onze geel-zwarte mannen laten voetballen in de beste omstandigheden en met de beste omkadering.

Blijf op de hoogte van onze club !